V prosinci 2020 se dal přímo na Staroměstském náměstí v Praze koupit šálek svařeného vína za neuvěřitelných 39 korun. To se letos asi čekat nedá. Praha je opět plná turistů, a tak se dá údajně čekat i trojnásobná cena.
Co by to bylo za vánoční atmosféru bez punče, pražených mandlí, pečených kaštanů, nebo svařeného červeného vína? Jenže právě tradiční slaďoučký svařák letos možná mnohým z nás zhořkne v ústech. Ceny energií stoupají, turisté opět přijíždějí a ceny se tak vracejí na předcovidovou úroveň. Svařák za 39 korun přímo na Staroměstském náměstí? Ne, to není fotomontáž ani žádný jiný trik. Jde o fotku z prosince 2020. Dnes, téměř o dva roky později, zaplatíte za svařák v centru Prahy nejméně dvojnásobek.
Svařák a trdlo je klasika. Chodíme každoročně s kamarádkami na Náměstí míru. Je tam sice narváno, stejně jako na Staromáku, ale ceny jsou nižší. A je tam i méně turistů
Pavlína K.; Praha
Už nyní, v polovině listopadu, stojí dle našeho vlastního zjištění sklenička svařeného vína v jednom bistru na Václavském náměstí 129,- korun. U stánku potom 99,- korun. Vyrazit tak s rodinkou na procházku centrem Prahy, dát si dva svářáky, dva horké jablečné mošty pro děti a celkem čtyři trdelníky, může přijít docela draho. Částka 500 korun by vás neměla překvapit. Bohužel, současná situace je od té před dvěma lety diametrálně odlišná. Tenkrát ceny energií byly i o více než 100 procent nižší a na Staroměstském náměstí bylo jen velice málo cizinců. Vyobrazená cena 39,- korun tak reflektovala téměř nulový zájem o v podstatě jakékoliv občerstvení.
Kdo by ale nechtěl utrácet za svařené víno u stánku, může si ho připravit sám doma. Ale pozor na častý omyl, kdy se mnoho lidí domnívá, že na svařák stačí obyčejný „krabicák“ za pár korun. Není to pravda. Ke svaření vína vždy použijte víno takové kvality, které byste si s chutí vychutnali například u večerního posezení u pěkného filmu. A náš tip na skvělý domácí svařák? Nechte víno přes noc v lednici s nakrájeným pomerančem a badyánem. Teprve druhý den ho svařte s přidanou skořicí, hnědým cukrem, rozinkami a hřebíčkem.
Máte svůj recept na svařené víno? Napište nám do diskuze.
Zdroj: Marek Havlík