Večeře pro čtyřčlennou rodinu do stokoruny nemusí být neřešitelným rébusem. A rozhodně není potřeba zůstat u obložené housky. Na talíř můžete naservírovat chutnou italskou specialitu. Navíc teplou.
Ceny potravin Čechům moc radosti nedělají. I přes jejich nárůst však není nutné rezignovat na teplé, chutné a zdravé večeře. Jakkoliv se může zdát, že pokus připravit večeři při 4 osoby s celkovou cenu do stokoruny, může skončit pouze obloženou houskou, opak je pravdou. Za cenu přibližně 100 korun připravíte například i chutné italské risotto se sušenými olivami a rajčaty. Jak na to?
Na krabicové víno zapomeňte
Připravte si 750 ml kuřecího, hovězího, nebo zeleninového vývaru. Záleží jenom na tom, jaké chuti dáváte přednost. A ano, vývar si klidně připravte z kostky, nebo gelu. Opravdu to není jedovaté. Dále budete potřebovat 250 ml bílého vína. Chutnější je spíše sladší odrůda. Krabicová vína nepoužívejte, ale nemusíte utrácet ani horentní sumy za láhev. Láhev do stokoruny je v pohodě, zbytek si dopijete k večeři.
Arborio je nejlepší
Pár korun také utratíte za italskou rýži arborio, která se pro přípravu risotta hodí nejlépe. Kdyby vám to ale finančně nevycházelo, třeba proto, že jste koupili dražší víno, použijte běžnou rýži. Zase takový problém to nebude. Rýži vsypte do vývaru, do kterého jste přilili bílé víno, a přiveďte k varu. Asi po deseti minutách přidejte sušená rajčata a sušené olivy. Mají pro chuť risotta mnohem výraznější chuť a budete potřebovat opravdu jenom malé množství. Můžete, ale nemusíte, přidat o trochu sušené mrkve a celeru. Vařte dalších cca 10 - 15 minut, dokud nebude rýže měkká.
Stačí lžička másla
Jakmile bude rýže měkká, přidejte nasekanou listovou petrželku a do rýže vmíchejte kousek másla. Budete-li při chuti, a bude-li vám na to stačit rozpočet, přimíchejte ještě pár hoblinek parmezánu. Stačí ho skutečně málo, pouze na ochucení. A nedržte se striktně uvedené stokoruny. Při troše snahy vám sice stačit bude, ale když vás 4 porce přijdou na cenu třeba o dvacet korun vyšší, vůbec nic se neděje. Jde přeci o to, aby vám večeře také chutnala.
Máte nějaký zajímavý tip na teplou večeři pro 4 osoby, jejíž celková cena by se vešla přibližně do 150 korun? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.