Zkusili jste někdy doma ohřívat řízek? Asi nic moc výsledek, že. Ohřívané řízky opravdu většinou nejsou příliš dobré. Jsou ale způsoby, jak i z ohřátého řízku udělat lahůdku.
Vlhký řízek? Určitě jste to už někdy na talíř dostali. Skoro mazlavý trojobal a gumové maso svědčí o tom, že řízek někdo ohříval, aniž by věděl, jak na to. Ohřívané řízky totiž nejsou většinou moc k jídlu. Přitom docílit křupavé strouhanky i u ohřívaného řízku není nic složitého. Tvrdí to alespoň hospodský Milan z jednoho penziónu v Jizerských horách, kde jsme před nedávnem strávili víkend. Řekněte, kdo by odolal zlatavému, horkému a křupavému řízku, který se právě dosmažil na pánvi s přepuštěným máslem. A když se k tomu ještě přidá poctivý bramborový salát, hned je den krásnější. Jenže co když všechny usmažené řízky hned nesníme? Většina z nás si dá studený řízek s měkkým chlebem a nakládanou okurkou k večeři, ale jsou i tací, kteří ho jinak, než teplý nechtějí. Jenže ohřívaný řízek není většinou žádná lahůdka. Lze tedy řízek ohřát tak, aby zůstal křupavý?
Jak ohřát řízek
Podle hospodského Milana, který v Jizerkách provozuje venkovskou hospodu a penzion, se řízek ohřát dá. A to dokonce tak, aby i po ohřátí zůstal křupavý. Recept na skvělý řízek prý sice nespočívá v mase, ani strouhance, ale tady jsou Milanovy tipy a triky, jak dosáhnout dokonalého ohřátí řízků bez toho, že by z nich byla gumová a vlhká hmota.
Řízek musí být křupavý
Základem pro úspěšné ohřátí řízků je jejich správné uchování ihned po usmažení. Jakmile se řízky ochladí po prvním smažení, uložte je do neprodyšné nádoby. Tím zamezíte přístupu vzduchu, což je klíčové pro udržení křupavosti. Ale pozor – ne do igelitového sáčku. Nejlepší jsou speciální potravinářské boxíky. Řízky po vychladnutí uložte do lednice, ale nenechávejte je tam déle než jeden den.
Řízky ohřívejte pomalu
Před ohřátím si předehřejte teplovzdušnou troubu na cca 160 °C a zapněte ventilátor. Než vložíte řízky do trouby, vyjměte je na cca půl hodiny z lednice, aby v troubě neutrpěly tepelný šok. Řízky položte na plech, na který jste položili pečící papír. V troubě by se pak řízky měly ohřívat pomalu, aby se z nich nestala gumová placka. Řízky ohřívejte cca 5 minut a otočte je.
Závěrečný trik je klíč k úspěchu
Po vyjmutí řízků z trouby přijde podle Milana ten největší „fígl“: „Řízky musíte nechat alespoň dvě minuty odpočinout, aby se teplo uvnitř masa rovnoměrně rozložilo a aby trojobal získal na křupavosti“. Při tomto postupu by i ohřáté řízky měly mít chuť a křupavost jako ty, které jste si v poledne čerstvě usmažili.
Máte nějaký vlastní tip, jak ohřát řízky, nebo jakoukoliv jinou smaženou potravinu? Třeba sýr, rybu, květák? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.