Tradiční pochoutka milovníků plísňových sýrů se v některých obchodech dotýká svojí cenou nebes. A to dokonce tak, že už o tom komunikují tisíce Čechů i na sociálních sítích. Hermelín je totiž někde dražší než hovězí zadní.
Hermelín je oblíbený český sýr s charakteristickým bílým povrchem a lahodnou, krémovou konzistencí. Začal se vyrábět již v roce 1923 a byla to v podstatě odpověď na francouzský sýr Camembert. Mezi Čechy si hned získal velkou oblibu. Prodává se nakládaný jako pochoutka k pivu v hospodách, doma si jej rodiny často obalují a smaží k večeři, chutná i samotný, třeba k červenému vínu, no a v létě se Hermelín griluje skoro na každé zahradní grilovačce.
Dorovnávám a přihazuju 2kč 😂 pic.twitter.com/cVP4HeCY1d
— Brumbambule (@brumbambule) May 17, 2023
Na sociální síti twitter se však v poslední době začaly objevovat fotografie oblíbeného sýru Hermelín za ceny kolem 60,- korun za 120 g balení. V přepočtu na jednotkovou cenu se tak sýr Hermelín prodává za cenu 475,- korun za kilogram. Tedy skoro stejně, jako stojí hovězí zadní, nebo hovězí loupaná plec. Co za tak vysokou cenou tradiční české sýrové pochoutky stojí, nevíme, ale zákazníkům se to rozhodně nelíbí.
V některých komentářích zaznívají i názory, že ve Francii stojí podobné, mnohdy dokonce kvalitnější sýry ve stejné gramáži cca 1,20 – 1,50 eura, tedy přibližně 30,- až 35,- korun. Z Hermelínu se tak stává luxusní záležitost, kterou už si asi mnoho lidí obalovat a smažit k večeři rozhodně nebude. Na online nákupní platformě jsme dokonce našli konkurenční sýr Camembert, který byl v době psaní tohoto článku levnější, než zmiňovaný Hermelín.
Jenže sýry jsou nejen chutné, ale i zdravé. Takže i když to není v současnosti zrovna ta nejlevnější potravina, měli byste si dopřát kousek sýru dopřát alespoň jednou týdně. Nemusí to být zrovna Hermelín. K vínu si můžete vychutnat třeba i skvělý eidam, který se dá aktuálně pořídit téměř o třetinu levněji. Navíc i eidam se dá krásně obalit, usmažit, přidat dobré brambory, nebo třeba bramborovou kaši, a máte skvělou večeři.
Kupujete v současné době sýry, nebo jejich nákup omezujete? Jaké sýry kupujete a jak vnímáte jejich cenu? Napište nám do diskuze.