Jsem instalatér, vydělávám milióny a nestydím se za to. Práci dávám i Ukrajincům

Foto: Pixabay

Je v pořádku, když si instalatér účtuje více, než například právník? Přijet ke klientovi v luxusním autě a za opravu protékající toalety si naúčtovat hodinovou sazbu 4 tisíce korun? Proč ne, říká instalatér z Prahy.


Článek na téma kvality práce a sazeb instalatérů za opravu protékající toalety vyvolal na našem webu poměrně velkou vlnu reakcí. Někdo vysoké sazby za práci řemeslníka odsuzoval, jiný ji naopak dokázal pochopit. Ozvalo se nám také několik řemeslníků, kterých se článek osobně dotkl, ale napsali nám i tací, kteří měli snahu vyšší sazby vysvětlit. Jedním z nich byl i instalatér z Prahy, který nám napsal následující dopis. Trochu jsme ho redakčně upravili a opravili několik překlepů, ale v principu vám ho přinášíme tak, jak nám do redakční pošty přišel:

Dobrý den do redakce,

Přečetl jsem si váš článek o tom, jak si instalatér, který přijel ke klientovi v audině, řekl o hodinovou sazbu 4 tisíce korun, nevydal účtenku a ještě opravil protékající toaletu špatně. Nerozumím tomu, proč by si pořádně pracující řemeslník neměl vydělat třeba na Audi? Chápu, že v případě, který jste popisovali, je problém asi kvalita práce a to, že dotyčný nevydal doklad, ale když je někdo šikovný, tak ať si účtuje tolik, kolik je trh ochotný zaplatit, ne?

Bohužel tzv. ”české zlaté ručičky”, aby v dnešní době našinec pohledal. Alespoň z mé zkušenosti je dosti obtížné najít zručného, potažmo slušného řemeslníka. Vesměs jsou to moulové, vydávající se za profesní odborníky
Jitka Kincl; čtenářka webu Life24.cz

Když bych měl sám přepočítat ceny, které účtuji svým klientům, na hodinovou sazbu, tak si účtuji určitě víc, než vámi uvedený řemeslník. A co má být? Vůbec se za to nestydím. To je prostě normální trh. Lidé jsou za moji práci ochotni zaplatit částky, které si účtuji, takže kde je problém? Je sice hezké, že napíšete, že si instalatér účtuje více, než třeba právník, ale když řeknete „a“, tak byste také měli říci „b“.

Polemizuje někdo o ceně za právní služby, služby v autoservisu, přepočítává někdo hodinovku u stomatologa?
Rado Lokvenc; čtenář webu Life24.cz

Nijak se nechci dotknout zmíněných právníků, ale oni ke své práci potřebují „pouze“ hlavu. Já ke své práci potřebuji nejen hlavu, ale také ruce a hlavně spoustu nářadí. V ceně, kterou si účtuji, totiž není jen doprava na místo, zjištění závady a samotná práce, ale také třeba investice do různých školení, abych věděl, jak které věci a přípravky fungují a jaké materiály používat. Do hry pochopitelně vstupují i investice do různého profi nářadí.

Třeba takové profesionální bourací kladivo dnes stojí přes 40 tisíc korun, sada na řezání trubek s veškerým příslušenstvím přijde na cca 20 tisíc, "aku" nůžky 7 tisíc, sada gola klíčů a další nářadí přes 10 tisíc. Pak tu máme různé přepravní boxy, pracovní obuv, oblečení, atd… Mohl bych pokračovat dál, ale to snad není ani potřeba. V něčem to navíc musím také všechno odvézt, takže jsem si musel koupit dodávku, která odveze nejen moje kolegy, ale i materiál a nářadí. Takové auto však stojí přes milión.

Když si budete chtít zařídit řemeslnickou živnost, většinou se s kladivem, kombinačkami a majzlíkem neobejdete. Počítejte, že i když si koupíte starší auto a méně profi nářadí, pořád v tom budete za milión. Pak si musíte tu práci také sehnat, zaplatit paní účetní, protože já to neumím a manželka je zdravotní sestra, občas je potřeba i zmíněný právník, pojištění, atd…  Pořád se vám zdají 4 tisíce za hodinu hodně? Mně ne. Roční tržbu mám skoro 7 miliónů a myslím si, že s ohledem na to, jak kvalitní práci odvádíme, to je naprosto v pořádku. Kdo má pocit, že to je hodně, může si přeci záchod opravit sám.

A ještě jedna věc na závěr. Zaměstnávám čtyři kolegy. Všichni jsou z Ukrajiny. Víte proč? Protože Češi nechtějí rukama pracovat. Každý by chtěl sedět v ředitelně nějaké firmy, mít sekretářku a osobního řidiče. Nic proti, pak si ale bude muset i za obyčejnou opravu protékající toalety něco připlatit. Řemeslníků je totiž nedostatek. A když je nečeho nedostatek, tak se cena zvedá. Nic víc, nic míň

Souhlasíte s tímto názorem? Napište nám do diskuze. A jestli se vám článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dále. Děkujeme.

Life24.cz je magazínový web zabývající se nejen aktualitami z domova i ze světa, ale také komentováním aktuálního politického dění nejen na české scéně. Najdete zde tedy především zajímavé rozhovory, recenze produktů, informace o cestování, nebo také například informace o domácích mazlíčcích. Zkrátka vše co vás zajímá.

Podívejte se i na naše další weby:

www.testyojetin.cz

www.cestyavylety.cz

www.cartrax.cz

 

 

 


Life24.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz

 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.life24.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 Life24.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.