Vyhazujete při vaření kosti z kuřete, nebo třeba slupky z cibule? Velká chyba. Podle kuchařů se dá totiž v kuchyni zužitkovat téměř vše. A právě slupky z cibule dodají pokrmům skvělou barvu a chuť.
Doba není zrovna nakloněna nějakému plýtvání, takže úspory se hledají naprosto všude. Méně se topí, šetří se s osvětlením i s ohřevem vody, šetří se také v kuchyních. Nejen v oblasti spotřeby energie a využívání úsporných spotřebičů, ale také v nakládání a zužitkování surovin. Doba, kdy se do popelnice házely třeba neokrájené kosti, nebo slupky z cibule, je pryč. Nejen hospodyňky, ale i profesionální kuchaři se snaží zužitkovat v kuchyni naprosto vše.
Nikdy jsem neplýtval, ale je pravda, že třeba kosti z kuřete jsem neřešil. A slupky z cibule? Tak to už vůbec
Martin Janoušek; Rodinný penzión, Jizerské hory
A když se řekne vše, tak se tím myslí opravdu skoro vše. Kuchař Martin Janoušek, který provozuje penzión v Jizerských horách, se s námi při našem pobytu v jeho penziónu bavil nejen o novém Volvu, se kterým jsme k němu v rámci testování auta přijeli, ale také o současné ekonomické situaci v pohostinství. Snadné to tedy rozhodně nemá. Hosté ubývají, ceny musí kvůli nárůstu cen energií zvyšovat, jídla v restauraci zdražil o dvacet procent, hypotéka se neptá. „Musím šetřit, kde se dá. Hlavně v kuchyni“, říká Martin, který v současné situaci i sám vaří. „Jezdí málo hostů, kuchaře bych teď neuživil“, říká.
Podle Martina je základ, aby si kuchař, nebo i hospodyňka doma, udělal plán toho, co bude vařit dva až tři dny dopředu a pokusil se využít všechny suroviny na maximum. „Například slupky z cibule. Zdá se to jako hloupost, ale divili byste se, jak krásnou barvu i chuť dají třeba vývaru, nebo rýži“, říká Martin. „Ale úplně největším hitem je domácí chléb, do kterého přidávám usušené rozdrcené cibulové slupky“, říká Martin a dodává: „Dokonce přemýšlím nad tím, že bych si koupil větší pec a chléb prodával. V hospodě se po něm vždycky jenom zapráší“.
Zpracováváte při vaření všechny suroviny, nebo třeba kosti a slupky z cibule házíte do koše? Napište nám do diskuze.
Zdroj: Eliška Konečná; Martin Janoušek