Obložená houska, ze které kouká slušná porce šunkového salámu, sýru a nějaká ta zelenina, není žádné kulinářské umění. Tím uměním je naaranžovat housku, která se v podstatě nedá sníst, tak, aby vypadala lahodně a lákala k nákupu.
Češi různé obložené chleby, chlebíčky, bagety a housky milují. A není se co divit. Třeba takový kvalitní a čerstvý šunkový, nebo vajíčkový chlebíček, navíc s dobrou majonézou, je mnohdy lepší než kdejaká hotovka ve firemní kantýně. Jenže není chlebíček jako chlebíček, resp. není obložená houska jako obložená houska. Jednu takovou jsme nedávno vyzkoušeli v Globusu na Černém Mostě. Ceny mají lákavé a zboží za vitrínkou vypadá velice chutně. Jenže zdání někdy klame.
Obložené housky a chlebíčky zbožňuji. Ale příště si radši „dvacku“ připlatím
Miroslav Kuták; Mladá Boleslav
Foto: Miroslav KutákDo redakce nám totiž přišla fotografie od pana Miroslava Kutáka, který si podle svých slov dal před nějakým časem obloženou housku v Globusu na Černém Mostě. „Za vitrínkou vypadala krásně, sliny se sbíhaly, cenovka lákavá. Jenže na talířku už to taková pecka nebyla“, napsal nám pan Miroslav. Abychom si jeho informaci ověřili, zajeli jsme si na pracovní snídani do Globusu, abychom se přesvědčili, zda se Miroslavova informace zakládá na pravdě.
Bohužel, podle našeho názoru pravděpodobně zakládá. Námi zakoupená houska opravdu vypadala velice lákavě, nicméně byla naříznuta jen cca do jedné třetiny. Náplň, tedy v tomto případě salám, červená paprika a salátová okurka, tak byly do housky vloženy jen do hloubky řezu, tedy cca do zmíněné jedné třetiny. Zbytek housky tak bylo jenom suché těsto bez náplně. Jestli to je z textu špatně srozumitelné, tak houska nebyla rozkrojena na dvě části, ale pouze z boku naříznuta. Do vzniklé „kapsy“ pak byl vložen salám a zelenina. Že se nikomu nechce žvýkat zbylou část suché housky je asi zřejmé.
Přitom by stačilo docela málo. Uzeniny i zeleniny bylo v housce dost. Jen prostě byla „nacpána“ do malé kapsy na boku housky a jako celek se to sníst nedalo. Možná je to nějaká „vychytávka“ pracovníka v oddělení přípravy těchto dobrot, ale za nás bychom se přimlouvali, aby příště zkusil housky klasicky půlit. Po takto připravené housce se určitě jenom zapráší.
Máte rádi obložené chlebíčky a housky? Jaké? Napište nám do diskuze.
Zdroj: Eliška Konečná; Miroslav Kuták