Kapr, nebo řízek? V některých rodinách je to každoroční dilema. Ten nejí tohle, ten zase tamto. Bohužel už se totiž zapomnělo, že existuje mnohem tradičnější vánoční jídlo, než je kapr a bramborový salát.
Smažený kapr se na české vánoční stoly začal dostávat především po druhé světové válce. Zpočátku se totiž podával v úpravách na modro, tedy vařený ve zředěném octě, nebo bílém víně, s kořenovou zeleninou, nebo na černo, tedy ve sladké omáčce z povidel a perníku. Teprve až po druhé světové válce získal největší oblibu kapr smažený, ačkoli samotný recept na smaženého kapra pochází již z 19. století.
Důvodem jeho obliby byla především finanční dostupnost kapra z velkochovů i dobová popularita smažených jídel. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra, nebo jinou rybu, asi dvě třetiny českých domácností. Zbytek si dává buď smažený řízek, nebo jinou alternativu. Je ale škoda, že se zapomíná na mnohem tradičnější vánoční jídlo, kterým je houbový kuba.
„V rodině jsme se každý rok dohadovali, co si dáme na štědrovečerní večeři. Já mám rád kapra, manželka preferuje spíš lososa, děti ryby nechtějí a vnučka nejí maso. Prostě zmatek“, říká Josef z Prahy, u kterého tak ještě o loňských vánocích vařili tři jídla. Letos se ale rozhodli, že si udělají jenom jedno. Staročeského kubu. „Houby jíme naštěstí všichni, takže volba byla jasná“, říká Josef.
A co že to ten houbový kuba vlastně je? Jedná se o jídlo, které se dle různých pramenů podávalo na stůj již od pohanských dob, kdy to bylo jídlo především chudých lidí. Postupem času se ale z tohoto jídla vyvinul pokrm, který je spojený s oslavou narození Ježíše Krista. Houby totiž nebyly s příchodem křesťanství zatraceny jako symbol pohanství, takže houbová jídla se v českých domácnostech konzumovala i nadále. A právě kuba se časem dostal i na štědrovečerní stůl. A jak kubu připravit?
Základem jsou samozřejmě houby. Nejlépe hřibovité, které jste uchovali v mrazáku. Jde to i ze sušených, ale není to ono. Potom budete potřebovat klasické ječné kroupy, sádlo, česnek, majoránku a cibuli.
Kroupy uvaříte ve slané vodě, do které přidáte lžíci sádla, do měkka. Na pánvi rozehřejete sádlo a osmažíte na něm cibulku. Přidejte houby, trochu kmínu, pepře, majoránku a prolisovaný česnek a houby uduste do měkka. Houby následně smíchejte s uvařenými krupkami a směs dejte do pekáčku, který je vymazaný sádlem. Na horní vrstvu použijte pouze kroupy a směs dejte do trouby péct. Peče se na 180 stupňů přibližně 30 minut.
Děláte si na Vánoce houbového kubu? Jaké vánoční jídlo preferujete? Napište nám do diskuze.
Zdroj: Marek Havlík; Josef Kučera, Wikimedia Commons