Bude maso jenom pro bohaté a budeme ho mít na talíři jen u nedělního oběda? Cenovky v obchodech tomu napovídají. Zkusili jsme proto zapřemýšlet, jak lze maso v jídelníčku nahradit.
Hned v úvodu článku musíme zdůraznit, že nehodláme nikoho přemlouvat, aby se stal vegetariánem. Ostatně, to by cesta k úspoře rozhodně nebyla. Spíše naopak. Chtěli jsme se však zamyslet nad tím, zda lze maso nahradit z pohledu nejen chuťového, ale také výživového. A ideální by bylo, kdyby se daly ušetřit i nějaké peníze.
Základní premisou k úsporám je pochopitelně omezení konzumace masa. Není ale potřeba chovat se extrémně asketicky a dávat si maso pouze v neděli k obědu. Nicméně každý den jíst maso také nemusíme. Přísun bílkovin lze totiž zařídit i jinak. A mnohdy o hodně levněji a chutněji. Co si tedy dát místo masa, aby zůstal zachován přísun bílkovin a dalších potřebných živin?
Ideální jsou například luštěniny. Tedy fazole, hrách, cizrna, nebo třeba čočka. Luštěniny navíc kromě bílkovin obsahují i velké množství vlákniny a železa. Ale pozor, nemáme na mysli udělat si k obědu čočku s uzeným masem, nebo párkem. Ideální jsou například cizrnové karbanátky, které když dobře ochutíte, možná ani nepoznáte, že nejsou z masa. Zkuste třeba libanonské karbanátky z cizrny, což je vlastně takový falafel, který znají čeští turisté například ze svých dovolených v Egyptě nebo Tunisu. K tomu rajčatový salát s olivovým olejem, cibulkou a koriandrem a možná zjistíte, že se bez pečeného bůčku bez problémů obejdete.
Dobrou náhradou za maso je také sója. Ta ale nemusí chutnat každému a například u nás v redakci jsme se shodli na tom, že bychom raději chroupali kedlubny, než si dali sóju. Ale to nic nemění na tom, že jde o potravinu, která skvěle nahradí maso a obsahuje vysoké procento proteinů a vzácného vitamínu K. Milovníci soji nedají dopustit například na tempeh, nebo například tofu. Sóju bychom ale měli do jídelníčku zařadit jako doplněk stravy, nikoliv na ní celý jídelníček stavět. Jednou týdně je tak akorát.
Další zdroje bílkovin, proteinů a dalších vitamínů, které by nám mohly při vyřazení masa z jídelníčku chybět, lze najít třeba v oříšcích, quinoi, slunečnicových semínkách, mléku, sýrech, atd… Důležité však je, aby strava byla pestrá a aby byla zajímavě ochucená. Kdo někdy strávil nějaký čas například v Asii, možná zjistil, že se tam dá jíst velmi pestře, chutně a zdravě a přitom si třeba celých 14 dnů nedat maso. Vše je jen o fantazii a chuti experimentovat.
Omezujete konzumaci masa? Napište nám do diskuze, čím jste maso nahradili.
Zdroj: Eliška Konečná; CarTrax; Wikimedia Commons