Klasika české kuchyně, tedy svíčková omáčka, z našeho jídelníčku nevymizí asi nikdy, jakkoliv má tahle dobrota do ideální stravy hodně daleko. Někteří kuchaři se ale snaží její kalorickou hodnotu trochu snížit.
Vaření je umění, které si užívá mnoho lidí po celém světě. Jedním z klíčových aspektů, především české kuchyně, je zahušťování omáček tak, aby dosáhly požadované konzistence. V minulosti bylo běžnou praxí přidávat mouku, ale moderní kuchyně přichází s novými a zdravějšími alternativami. Ne všem to ale musí být po chuti.
Problémy s moukou v omáčce
Mouka byla dlouhou dobu tradičním způsobem zahušťování omáček. Bohužel, tento postup může přinést několik problémů, jak nám sdělil šéfkuchař Michal z jedné pražské restaurace. "Mouka často způsobuje nevyváženou konzistenci omáčky a může vést k vytváření hrudek," říká Michal. "Navíc z hlediska výživové hodnoty už není tolik žádoucí, protože omáčku zahušťuje se spoustou sacharidů."
Nové a lepší alternativy
Naštěstí existují moderní alternativy, které mohou omáčky zahustit stejně dobře jako mouka, ale bez negativních efektů na chuť a výživovou hodnotu. Alespoň to tvrdí Michal, který i klasické omáčky, jako je například svíčková a rajská, zahušťuje netradičními surovinami. Údajně je to lepší než originál zahuštěný moukou.
Brambory nebo tapiokový škrob
Jednou z vynikajících alternativ je použití brambor nebo tapiokového škrobu. Brambory obsahují přirozený škrob, který je skvělým zahušťovadlem pro omáčky. Postup je jednoduchý – brambory rozmixujte se studenou vodou a pak tuto směs přidejte do vroucí omáčky. Během okamžiku dosáhnete ideální konzistence. Poměrně radikální názor na zahušťování tapiokovou mouku měl však náš kolega v redakci, velký milovník české kuchyně: „Tak tohle bych v životě nejedl.“
Zeleninové pyré
Další skvělou alternativou na zahušťování je údajně použití rozmixované zeleniny. Vezměte si oblíbenou zeleninu, jako je celer, dýně, petržel nebo cuketa. Zeleninu orestujte a povařte, dokud nezměkne a získá příjemnou chuť. Poté rozmixujte do hladkého pyré a přidejte ho do vařící omáčky. Při stálém míchání se omáčka postupně zahustí.
Redukce omáčky
Elegantní způsob zahušťování omáčky je použití redukce. Jednoduše vařte omáčku při nízkých teplotách, dokud se tekutina postupně neodpaří a omáčka se nezahustí. Tímto způsobem dosáhnete nejen potřebné konzistence, ale také plné a bohaté chuti.
Závěr
Mouka byla dlouho oblíbeným způsobem zahušťování omáček, ale moderní kuchyně nám údajně přináší lepší a zdravější alternativy. Experimentujte proto s brambory, tapiokovým škrobem, zeleninovým pyré nebo redukcí omáčky a objevte nové možnosti pro chutné a zahuštěné omáčky. Vaše omáčky budou nejen lahodné, ale i o trochu zdravější a bez nežádoucích hrudek.
Jak zahušťujete omáčky vy? Zvládli byste svíčkouvou, která je zahuštěna bramborovým škrobem, případně tapiokovou moukou? Napište nám do diskuze. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.