Řepka je pro zemědělce profitabilní komodita a žluté lány po celém Česku to jenom potvrzují. Z čeho si ale upečeme chleba a kolik takový chleba potom bude stát, to je ve hvězdách. I když vlastně není. Cenovky v obchodech hovoří jasně.
Řepka olejka se pěstuje kvůli vysokému obsahu oleje v semenech. Tento olej se používá především k výrobě biopaliv, ale také v potravinářském průmyslu a ve farmacii. Řepka olejka je také oblíbená mezi zemědělci kvůli své schopnosti dobře se přizpůsobit různým podmínkám a dobře odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám. Ovšem největší faktor oblíbenosti řepky spočívá v její profitabilitě. Zemědělec prostě za řepku dostane více, než třeba za pšenici, nebo za žito.
Malý koláček s marmeládou, nebo s tvarohem, za 29,- korun, je na mě už opravdu hodně
Marie D,; Brandýs nad Labem
Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byly ozimé obiloviny vysety na 978 tisících hektarů, tj. meziročně o 11 tisíc hektarů méně (-1,1 %). K poklesu plochy došlo především u pšenice ozimé, o 17 tisíc hektarů. Naopak řepka ozimá byla vyseta na 363 tisících hektarech a její plocha tak meziročně vzrostla o 19 tisíc hektarů (+5,5 %). Českého obilí tak ubývá a musí být nahrazeno dovozem. To se, s ohledem na současnou situaci s obilím v celé Evropě, a také s ohledem na nárůst cen energií, pochopitelně promítá do cen pečiva, které kupujeme v obchodech.
Přimíchávání biosložky do paliv však dělá z řepky tzv. „zlatý důl“ a nevypadá to, že by se na tom v nejbližší době mělo něco změnit. Malý bochník chleba za 40 korun, nebo tvarohový koláček za dvacetikorunu se tak v českých obchodech stává běžnou realitou. Nemůže za to pochopitelně jenom úbytek ploch osetých obilím, ale také nárůst cen energií i dopravy.
Jak z toho ven? Někteří naši občané jezdí nakupovat například do sousedního Polska, kde se dá nejen pečivo, ale třeba také mouka, máslo i vejce, pořídit levněji. „Pečeme si doma sami. Ne housky, nebo rohlíky, ale sladké pečivo rozhodně. Kupovat sladký koláček za dvacetikorunu si prostě nemůžeme dovolit“, napsala nám před časem Marie D.; z Brandýsa nad Labem.
Ano, z letadla ta žlutá pole vypadají opravdu moc hezky. Ale toho se asi nenajíme. Možná by měl stát popřemýšlet nad pevnými kvótami, které by určovaly poměr, v jakém se mají pěstovat obiloviny. Asi to není moc tržní přístup, uznáváme, ale co si ráno koupíme k snídani, když se všichni rozhodnou pěstovat řepku, na které vydělají víc? Ekologičtější naftu, nebo benzín? Ale jděte…
Jaký máte názor na množství řepky pěstované na českých polích? Napište nám do diskuze.